Porlezza

Meer van LuganoHet meer van Lugano (Italiaans: Lago di Lugano) is een meer in het zuidoosten van Zwitserland, aan de grens tussen Zwitserland en ItaliŽ. Het meer ligt tussen Lago Maggiore en het Comomeer in. Het pittoreske plaatsje Porlezza heeft een gezellige boulevard, vele terrassen, restaurantjes en sfeervolle winkeltjes. Voor wie graag uitstapjes maakt bied de omgeving uitgebreide mogelijkheden zoals een tocht door de bergen of een bezoek aan de karakteristieke stadjes aan de vele meren. Kortom een omgeving waar liefhebbers van watersport, natuur/cultuur en zonaanbidders volop kunnen genieten.

In Porlezza vindt u nog echte authentieke Italiaanse winkelstraatjes waar u zich heerlijk kunt verwonderen over hun aanbod, maar ook de moderne Italiaanse supermarkten zullen u verbazen met het overweldigende aanbod.
In Porlezza kunt u ook goed terecht wanneer u een liefhebber bent van lekker
Italiaans ijs of van echt Italiaans eten. In de vele restaurantjes of pizzeria's kunt u echt Italiaans eten in elke prijsklasse.
Op zaterdag is er in het centrum van Porlezza een grote levendige markt waar echt van alles te koop is.

Na een bezoek aan de markt is het natuurlijk heerlijk om even op een van de gezellige terrassen aan het water te genieten van het mooie uitzicht over het meer van Lugano.De omgeving van Porlezza heeft veel te bieden, zelfs een verwende vakantieganger komt in deze prachtige natuur aan zijn trekken. De omgeving is een schitterende bergwereld en rijk aan natuurschoon en culturele bezienswaardigheden.

Porlezza, een prachtige parel direct aan het italiaanse deel van het meer van Lugano, is een gemeente in de Italiaanse provincie Como (regio Lombardije) en telt 4325 inwoners (31-12-2004). De oppervlakte bedraagt 18,7 km, de bevolkingsdichtheid is 230 inwoners per km. Porlezza telt ongeveer 1798 huishoudens.

Porlezza trekt jaarlijks een groot aantal vakantiegangers. Niet verwonderlijk. Het is paradijselijk gelegen in een punt van het meer van Lugano, omringd door de hellingen van de valleien van Menaggio, Cavargna, Intelvi en Valsolda. Niet alleen die overweldigende natuur met zijn vele mogelijkheden om er op uit te trekken, maar ook het mediterrane klimaat (ruim 2200 uren zon per jaar) speelt een belangrijke rol in de aantrekkingskracht van het gebied. Het zachte mediterrane klimaat, waar palmbomen de winters overleven en de flora al vroeg het landschap kleurt, is een uitstekend alternatief om het kille nederlandse weer te ontvluchten.

Er is gelegenheid om te zwemmen in het meer, voetballen en paardrijden. In het centrum vind je leuke winkeltjes. Ook is er een grote boulevard waar je heerlijk kan uitwaaien en kan uitkijken over het meer van Lugano. Natuurlijk mist het ijswinkeltje met heerlijk Italiaans ijs niet.

In de directe omgeving kunt u verder naar hartenlust o.a. watersporten, wielrennen, wandelen, skiŽen en golf spelen. Windsurfers vinden in het meer van Lugano een waar eldorado dankzij de wind die zomers waait en, tot genoegen van veel mensen, voor verkoeling zorgt. Wie de surfplank niet meeneemt maar wel actief bezig wil zijn kan er altijd terecht op een van de tennisbanen, een balletje trappen, hardlopen op de atletiekbaan of op de rug van een paard de omgeving verkennen. Binnen een straal van een half uur rijden treft u 3 fantastische Golfbanen aan o.a. Mennaggio Golfclub, Golfclub Varese en Golf de Lugano waarbij menig golfliefhebber zijn vingers bij aflikt. Wintersportplaatsen zoals St Moritz (Zwitserland) en Madessimo (Italie) zijn in ca. een uur te bereiken. En dit is nog maar een kleine greep uit de talloze mogelijkheden om het lijf op plezierige manier fit te houden. In het hoogseizoen wordt er in het centrum van Porlezza veel georganiseerd, zoals vuurwerkshows (feragosto), muziekavonden, botenshow en rally's. Elke zaterdag is er een gezellige markt in Porlezza. Er zijn tevens een aantal discotheken voor de jeugd in de directe omgeving van Porto Letizia. Porlezza kortom, is volledig toegerust voor de veeleisende en veelzijdige toerist.

Residenza Porto Letizia ligt op 200m van het schilderachtige centrum van Porlezza, met haar gezellige boulevard, terrassen, haventje en winkeltjes. Hier zult u het aangename zuidelijke karakter van de lokale bevolking als een verademing ervaren, evenals het milde mediterrane klimaat waardoor u al snel van zwoele zomeravonden kunt genieten. Veel mensen kiezen daarom steeds vaker voor een vakantie in ItaliŽ.

Wat de geschiedenis van de naam betreft kan Porlezza bogen op een periode die tien eeuwen beslaat. Het wordt voor het eerst genoemd in een document waarin het gebied ten deel valt aan een klooster in Pavia. De bewoning echter, gaat veel verder terug. Kort na het begin van de jaartelling moet het een militaire havenplaats zijn geweest van de Romeinen. Het was een van de steunpunten in hun strijd tegen opstandige bewoners van de Alpen. Twee eeuwen later werd de abt van het San Maurizio Klooster in Milaan eigenaar van de regio. Zoals zo vaak gebeurde wisselde het gebied in de daarop volgende eeuwen meermalen van eigenaar. Pas na de Napoleontische tijd in de eerste helft van de negentiende eeuw kwam Porlezza onder bestuur van de provincie Como. De opmars van het toerisme begon na de tweede wereld oorlog.

Porlezza